SFANTUL-ANDREI-HALLOWEEN-ROMANESC-OANA-STAN

Sarbatoarea Sfantului Andrei sau Halloween-ul romanesc

Ieri noapte dupa cum am stabilit a fost Noaptea Strigoilor. A trecut cu bine, am supravietuit! :) Cum am mai zis, noaptea Sfantului Andrei este una magica, in care animalele (lupii in special) capata puteri neobisnuite, ritualurile de dragoste au sorti de izbanda si, foarte important, strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume.

Infatisarea unui astlfel de suflet ratacit am recreat-o si noi in fotografiile pe care le vei vedea de-a lungul articolului. :)

Halloween-makeup-oana-stan-iulian-sima-watermark (5)

Tine minte,  pentru a nu fi urmarit de ghinion tot anul, in aceasta zi nu ai voie sa maturi, sa duci gunoiul, sa lucrezi, sa dai de pomana, sa faci zgarieturi, sa te piepteni sau sa dai ceva cu imprumut.

Halloween-makeup-oana-stan-iulian-sima-watermark (2)

Mai exista si denumirea de Santandrei pentru aceasta sarbatoare iar acesta reprezenta o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus sarbatorirea Sfantului Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei. Apostolul Andrei este cel care a predicat in primele decenii dupa nasterea lui Iisus pe pamanturile Daciei si trebuie sa se fi bucurat de mare respect de vreme ce ziua lui de celebrare a inlocuit o importanta divinitate precrestina, personificare a lupului. Aceasta suprapunere ar putea explica numeroasele obiceiuri precrestine pe care sarbatoarea le are.

Halloween-makeup-oana-stan-iulian-sima-watermark (4)

Ce bem in aceasta zi? Covasa (desi termenul de braga cred ca ti-e mai cunoscut) este bautura rituala de Sf Andrei. :) In unele regiuni se prepara din malai si faina, uneori numai din malai de porumb sau de mei.Se iau malai si faina, in parti egale, se amesteca si se oparesc cu apa clocotita pana se obtinea un fel de terci. Dupa doua ore, amestecul acesta se pune intr-o putina si se toarna apa calduta pana se obtine un lichid vascos ce poate trece prin ciurul cu care se cerne malaiul. Continutul se amesteca foarte bine si se lasa apoi sa fermenteze, la loc caldut, pana a doua zi cand se fierbe, la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingrosa. Gustul bauturii este dulce-acrisor, asemanator cu cel al bragii. In zona Covurluiului din Moldova Centrala se spunea ca fiecare om “este dator sa manance covasa, in aceasta zi, pentru ca sa fie ferit de strigoi”.

Halloween-makeup-oana-stan-iulian-sima-watermark (1)

Nu stiu in ce masura se mai tine vreo traditie de Sf Andrei, cand in zilele noastre cea mai respectata traditie este cea a gratarului, a mititelului si a cefei de porc, insa este frumos macar sa ne aducem aminte de obiceiurile de alta data si de semnificatiile acestora pentru a nu ne uita originile. Ce e stiut e ca avem peste 130 000 de romani care isi  aniverseaza astazi ziua onomastica, dintre care 88.054 sunt barbati si 42.310 femei, iar acestora vreau sa le urez La multi ani fericiti! :)

Halloween-makeup-oana-stan-iulian-sima-watermark (3)

Halloween-makeup-oana-stan-iulian-sima-watermark (1)

Surse de inspiratie pentru articol: 1, 2, 3, 4

Fotograf: Foto Iulian Sima

Ce parere ai desprea transformarea sarbatorii de Sf Andrei in adevarata sarbatoare de Halloween pentru romani?

 

2 thoughts on “Sarbatoarea Sfantului Andrei sau Halloween-ul romanesc

Leave a Reply