Noaptea strigoilor – datini si superstitii

Mi-a placut atat de mult sa realizez machiajele de Halloween, incat nu am putut sa las nemarcate zilele de 29 si 30 noiembrie – Noaptea strigoilor si Santandrei. Daca Halloweenul face parte din pseudo-cultura noastra, fiind o sarbatoare preluata de la americani, sarbatoarea de Sf. Andrei poate fi considerata corespondentul Halloweenului in cultura noastra.

Halloween vampire_Oana Stan_Iulian Sima_02_wmk

Noaptea Sfantului Andrei este una magica, in care animalele (lupii in special) capata puteri neobisnuite, ritualurile de dragoste au sorti de izbanda, iar strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume.  De ce nu ne costumam si noi asa cum fac americanii?! Simplu, ortodocsii considera ca in timpul vietii trebuie sa dobandeasca asemanare cu Iisus Hristos și nu sa se imbrace in vampiri si fantome. (sursa)

Halloween vampire_Oana Stan_Iulian Sima_01_wmk

DSC_3331_wmk

In noaptea de Sf. Andrei, strigoii (suflete rele ale mortilor) umbla liberi prin lumea noastra. Strigoiul este nascut de o femeie care, fiind insarcinata, bea apa necurata, amestecata cu bale diavolesti sau cand o astfel de femeie iese noaptea afara cu capul gol. Atunci, Diavolul vine si ii pune pe cap o tichie rosie, precum a sa. (sursa)

Halloween vampire_Oana Stan_Iulian Sima_04_wmk

Oamenii mananca usturoi in aceasta seara si se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, piept, spate şi incheieturi. Se ung si usile si ferestrele cu usturoi si se atarna siruri de usturoi, iar pentru protecţie se lasă candela aprinsă.

DSC_3250_pnk

Noaptea Strigoilor  reprezinta starea simbolica de haos, cea de dinaintea creatiei. Este o noapte de spaima, intrucat spiritele mortilor ies din morminte si impreuna cu strigoii vii (oameni care isi parasesc trupul) se iau la bataie.  Duelurile sangeroase se prelungesc pana la cantatul cocosilor, cand spatiul se purifica, duhurile mortilor se intorc in morminte, iar sufletele strigoilor revin in trupurile parasite fara stiinta lor. (sursa: 1, 2, 3)

Halloween vampire_Oana Stan_Iulian Sima_05_wmk

In Moldova, noaptea aceasta se numea si Pazitul Usturoiului si se celebra ca un revelion. Sunt argumente etnofolclorice care sprijina ipoteza ca in aceasta perioada a anului dacii celebrau Anul Nou.

Tinerii satului, fete si baieti, se adunau in cete de 10 -12 persoane la o casa mai mare, careia ii ungeau, la lumina zilei, usile si ferestrele cu usturoi. Participantii, care nu paraseau pana dimineata casa, petreceau ca la un revelion: mancau, se cinsteau, adesea peste masura, jucau, glumeau. Dimineata ieseau cu lautarii in curte unde jucau covata cu capatani de usturoi adus de fete si pazit noaptea de o batrana. Petrecerea se incheia cu impartitul usturoiului intre participante care il pastrau la icoana, pentru a-l folosi la vindecarea bolilor, pentru farmecele de dragoste etc.

DSC_3317_wmk

Sincer nu ma asteptam sa gasesc atat de multe semnificatii, obiceiuri si superstitii pentru ajunul sarbatorii de Sf Andrei. Am pastrat cateva si pentru maine cand voi dezvalui si un spirit malefic care a poposit in studio-ul nostru pentru o sedinta foto. 🙂

Tu ce obiceiuri tii de Sfantul Andrei?

Leave a Reply