Marilyn Monroe – secretele de machiaj ale unei frumuseti atemporale

Daca ar fi sa identifici un exemplu de frumusete atemporala la nivel mondial, cel mai probabil te vei gandi la frumoasa Marilyn Monroe. Marilyn a fost de fapt o identitate, un personaj cladit cu foarte multa pricepere si meticulozitate – de la charisma naturala a Normei Jean, la parul blond datorat lui Max Factor, la machiajul semnatura creat impreuna cu make-up artistul sau Whitey (Allan Snyder) si pana la perfectionismul cu care ea isi exersa calitatile de artista.

marilyn-monroe (1)

Se spune ca luxul si linistea slabesc sufletul, pe cand greutatile il fac puternic. Viata Normei pana a deveni Marilyn nu a fost “o plimbare in parc” (en. a walk in the park) si chiar iti recomand sa citesti despre viata sa; iti va da senzatia ca Norma a avut un singur scop in viata, sa devina Marilyn Monroe. Nu a fost nici cea mai bine platita actrita, nici cea mai apreciata, si chiar ea insasi era destul de modesta si de rezervata, insa a reusit sa devina cea mai populara, un simbol al frumusetii si al Americii – intr-un interviu chiar a fost numita un “bun” al americanilor, o institutie de sine statatoare.

marilyn-monroe (10)

Revenind insa la machiaj, nu cred ca exista femeie care sa nu stie de Marilyn Monroe, de stilul sau inconfundabil si care sa nu isi doreasca macar o miime din sex-appealul si charisma ei.  Dar machiajul sau nu a fost doar o intamplare – totul era f bine studiat si pus la punct impreuna cu Whitey, make-up artistul sau, multe dintre detalii nefiind aflate nici macar in ziua de azi. Se spune ca, avansand in cariera sa, machiajul lui Marilyn ajunsese la un asemenea nivel incat putea sa dureze chiar si 3 ore transformarea. Sincer, daca pentru a ajunge la perfectiune atat dureaza, atunci merita fiecare secunda. 🙂

marilyn-monroe (3)

Iata cateva dintre secretele dezvaluite despre ritualul de machiaj al superbei Marilyn Monroe:

 • Marilyn isi mentinea pielea alba ca laptele cu ajutorul unor creme cu hormoni, un efect advers al acesteia fiind pilozitatea faciala in exces, dar ea considera ca puful blond de pe fata ii dadea un efect placut iluminator.

marilyn-monroe (6)

 • machiajul lui Marilyn chiar daca era opac si din abundenta, era totusi aplicat astfel incat sa para fresh, natural si sa o intinereasca. Si cel mai simplu mod de a arata tanara este avand o piele sanatoasa si hidratata, de aceea Marilyn folosea cantitati considerabile de crema Nivea sau de vaselina ca baza de machiaj.
 • pudra nu facea parte din machiajul actritei, lasand pielea sa aibe un aspect proaspat.

marilyn-monroe (3)

 • machiajul realizat de Whitey era un adevarat joc de lumini si umbre, scopul fiind de a da fetei o forma de inima, de a mari ochii si buzele.
 • Marilyn nu era prea multumita de forma nasului sau, ceea ce a corectat printr-o operatie estetica, dar si cu ajutorul machiajului. Cu o pudra mai inchisa, nasul era subtiat, iar pe varful nasului aplica putin blusher, iar peste el vaselina si pudra, tot pentru acel aspect proaspa al machiajului.
 • machiajul ochilor e poate mai celebru decatactrita insasi – sublinia linia genelor superioare cu un dermatograf maro si cu unul negru. Linia genelor inferioare era de asemenea conturata, dar cu o linie de fard sau dermatograf maro care sa dea iluzia unei umbra proiectate de genele superioare. Intre cele doua linii de dermatograf, in coltul extern al ochilor, aplica mereu creion alb pentru a da dimensiune ochilor. Pe pleoapa aplica doar o baza alba peste care era tapotat un fard perlat alb, arcada era iluminata, iar pliul evidentiat prin umbrirea sa.
marilyn-monroe (14)
una dintre trusele de machiaj ale lui Marilyn Monroe
 • iluminatorul, un alt element cheie al machiajului lui Marilyn, il aplica pe arcada, coltul intern al ochilor, dar si pe obraz aproape de coltul extern al ochilor.
 • sprancenele – erau conturate in unghi ascutit pentru a ridica trasaturile fetei si pentru a sublinia si mai bine forma de inima a fetei.
 • genele erau accentuate cu gene false jumatati aplicate in coltul extern al ochilor.
 • ca blusher, Marilyn opta intotdeauna pentru tonuri de roz si roz-piersica.

marilyn-monroe (11)

 • in coltul intern al ochilor, Whitey obisnuia sa aplice un punct mic de ruj rosu pentru a contrasta cu albul ochilor si a il evidentia.
 • si, desigur, buzele rosii, elementul de rezistenta al machiajului lui Marilyn, pentru care Whitey folosea si pana la 5 nuante de ruj. Nuante inchise erau folosite in coltul intern al buzelor, in centru nuante mai deschise, iluminator tot in centrul buzelor si cantitati generoase de gloss, totul pentru a da impresia unor buze perfecte ca forma si marime.

Surse folosite: 1, 2, 3, 4.  Fotografiile folosite sunt proprietatea Marilyn Monroe™

marilyn-monroe (4)

Nu era usor sa fii Marilyn, asta e sigur! 🙂

Dupa parerea ta, ce alta celebritate crezi ca poate concura cu frumusetea lui Marilyn?

2 thoughts on “Marilyn Monroe – secretele de machiaj ale unei frumuseti atemporale

Leave a Reply