Dragobetele, sarbatoarea care trezeste dacul din tine

“I love you!” sau “Te iubesc!” ?! Pana la urma orice am sarbatori, Valentine’s Day sau Dragobetele, dragostea nu cunoaste limite si nu e conditionata de obiceiuri si sarbatori. Romanii isi mai schimba obiceiurile, iar dintr-un studiu realizat recent a reiesit ca mai bine de jumatate din persoanele intervievate sarbatoresc Dragobetele, si majoritatea si fac ceva pentru a marca aceasta zi. 

traditii-dragobete (3)
sursa

Dragobetele mi-s dragi tocmai datorita misterului dat de numeroasele surse din care se presupune ca aceasta sarbatoare ar fi izvorat.

Dragobetele are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor.  Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor sau Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit si Năvălnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, aducea iubirea in casa si in suflet.

Navalnicul este interpretarea mai deocheata a sarbatorii, el fiind un personaj folcloric tanar si iubaret, care naucea mintile femeilor. Acesta ar fi fost pedepsit de Maica Domnului si trasformat intr-o planta ce-i poarta numele, folosita la vrajile de dragoste.

traditii-dragobete (1) sursa

La sate, ideea Dragobetelor era sa sarbatoresti prin iubire astfel ca tot anul sa ai parte de ea. Dragobetele se sarbatorea pe 24, 28 februarie sau in primele zile din martie, indeosebi in zonele din sudul tarii. Existenta mai multor date este consecinta confuziei aparute in calendarul popular o data cu trecerea de la calendarul Iulian la cel Gregorian.

Era cunoscut Si sub numele de Iovan, Iovan Dragobete, Dragomir sau Cap de Primavara, deoarece pentru taranul roman primavara incepea de Dragobete, dupa cum vara incepea de Sfintii Imparati Constantin si Elena, toamna de Ziua Crucii, iar iarna de Sfantul Andrei.  (sursa)

traditii-dragobete (2)
 

O alta legenda care imi place este cea care spune ca “Dragomir cel beat de dragoste” este cel care dezleaga glasul pasarilor, iar acestea o vestesc pe Eftepir (Craiasa geto-daca a Zapezilor) ca lunga noapte de iarna a luat sfarsit. De acum inainte, alaiul lui Dragomir, format din Zburatori, Dragoste si Dragostite, va pune stapanire pe cer si pe lume.

În alte legende, Dragomir apare ca fiu al Babei Dochia, insurat cu sora lui Lazarica, zeu al vegetatiei venerat in Sambata Floriilor. Sa nu uiti ca de pe 01 martie sa iti alegi baba ; la mine acasa obiceiul era sa adunam cifrele din ziua de nastere  (03 noiembrie e ziua mea de nastere deci baba mea e pe 3) si vremea din acea zi iti prevestea cam cum va fi restul anului pentru tine si cat de bun esti.

dragobete-martisor
sursa

Martisorul pe care il purtam de 01 Martie, tot din sarbatoarea de Dragobete isi are inceputul. In aceasta zi, si mai apoi de Martisor, fetele si copiii obisnuiau sa poarte un snur alb-rosu, iar la gât un martisor confectionat dintr-un banut din argint.

Recunosc ca nu aveam habar ca la geto-daci si latini anul nou incepea la 1 martie. Asa se explica si numele lunilor septembrie (luna a saptea), octombrie (luna a opta), noiembrie (a noua), decembrie (luna a zecea), luna februarie fiind ultima luna a anului.

 Ei, cum ti se pare sarbatoare Dragobetelor? 🙂

Pentru a fi la curent cu fiecare articol nou de pe site, ma poti urmari pe oricare dintre aplicatiile de socializare : Pinterest | Instagram | Facebook  | Youtube | Bloglovin

Leave a Reply